IKAN BAKAR:
1 ekor ikan bersaiz bsr 9ikut suke nk ikan ape..biase..caru la kan)
Bwg bsr (mayang)
Bwg puteh (mayang)
Halia (ketuk)
Serai (Ketuk)
Lgkuas (ketuk)
Cili Kering (rendam@rebus ngn air panas,blend
Santan
Air Aasam jawa
Garam, gula secukup rs
-tumis semua bwg2 halia serai lgkuas.
-bla da hmpir layu, naik bau, msukkn cili kisar. Kacau skjp..masuk air asam jawa, msk smpi pekat likat dan naik minyak
-msukkn sikit santan dan msk smpi santan meresap dan hlg kaler puteh santan
-lapikkan dulang pembakar @ kuali leper @ kuali biase dgn aluminium foil@ daun pisang
-lumurkan sambal ikan tu atas ikan..kmudian bakar ats api..skkli lumurkan lagi sambal
Air Asam:
-Ramas segumpal asam jawa dgn air masak, amik airnya sahaja..buangkn biji2 dan kulit asan tu, mayangkan bawang besar, tomato sebiji..dan hiriskan halus cili padi..ikut suke nk pedas mana...masukkan semua dlm air asam..campurkan sikit gula...
Siap!
No comments:
Post a Comment